top of page

Yeni Yayın: İdris Bostan tarafından kaleme alınan Osmanlı Deniz Teknolojisi başlıklı eser Küre Yayınları tarafından neşredildi!

Rumeysa Dobra

22 Şub 2024

İdris Bostan, eserinde Osmanlı’nın deniz gücünü siyasi, ticari, hukuki ve teknolojik ilerleme ve dönüşümleri de göz önünde tutarak anlatmaktadır.

İdris Bostan eserinde Tersane muhasebe defterleri başta olmak üzere arşiv belgeleri ve ikincil literatürden istifade etmektedir. Görsel materyallerle zenginleştirdiği eserinde Osmanlı deniz gücünü incelemeye odaklanan Bostan, eserinde şu konuları mercek altına almaktadır:


"Osmanlı donanma gemilerinin çeşitleri, özellikleri ve gemi teknolojisine bağlı olarak yaşanan değişimler; Osmanlılar’ın erken dönemlerde yelkenli gemi inşa edip etmedikleri; 17. yüzyılda kürekli kadırgalardan yelkenli kalyonlara geçiş süreci; bir gemi sanayi müessesesi olarak Tersâne-i Âmire’nin yapısı ve çalışanları; 18. yüzyıl sonlarında kalyon ve havuz inşası için getirilen yabancı mimar ve mühendislerin Osmanlı denizciliğine katkıları; Osmanlı donanmasında ateşli silahların kullanımıyla bağlantılı olarak top çeşitleri, top döküm faaliyetleri ve kalyonların top kapasiteleri."


Detaylı bilgi için tıklayınız.



bottom of page