
Projeler
Projelerimiz, Osmanlı İmparatorluÄŸu'nun zengin tarihini sosyal, siyasi, ekonomik, dini ve kültürel yapılarıyla birlikte çok yönlü bir perspektifle ele almayı amaçlamaktadır. Bu çerçevede, dijital beÅŸeri bilimler yöntemlerini kullanarak geçmiÅŸi modern teknolojinin saÄŸladığı olanaklarla anlamayı hedeflemekteyiz. Gelin farklı temalar ve konu baÅŸlıkları etrafında ÅŸekillenen projelerimizi birlikte keÅŸfedelim!
.png)
OSAMER olarak, "İstanbul: Rehber-i Seyyahîn" adlı eserin dijital platformda yeniden hayat bulacağı bir proje üzerinde çalışmaktayız. Bu projenin temel amacı, Ernest Mamboury'nin İstanbul'a dair tarihi rehberini dijital beÅŸeri bilimler yöntemleriyle incelemek ve bu önemli eseri daha geniÅŸ bir kitleyle paylaÅŸmaktır.

Balkanlardaki Osmanlı Dönemine Ait Mimari Eserlerin Envanteri
Balkan coÄŸrafyasında Osmanlı Devleti'nin yaptığı mimari yapıları detaylı bir ÅŸekilde araÅŸtırarak envanterini oluÅŸturuyoruz. Projemizin merkezinde bulunan veri tabanı, Osmanlı'nın bu coÄŸrafyadaki mirasının detaylı bilgilerini ve konumlarını içerecektir. Bu veri tabanı, zengin ve etkileÅŸimli içeriÄŸiyle kullanıcılara yapıların tarihsel evrimini ve coÄŸrafi dağılımını anlama imkânı sunacaktır.

Sakarya Kültür Envanteri, Sakarya'da bulunan kültürel varlıkların, tarihi ve kültürel mirasın belgelenmesi, korunması ve tanıtılması amacıyla oluÅŸturulan dijital bir haritadır. Bu proje, bölgenin tarihi, dini, sanatsal ve toplumsal unsurlarını detaylı bir ÅŸekilde inceleyerek gelecek nesillere aktarılmasını saÄŸlamayı hedeflemektedir.

Bu hikaye haritaları, Knightlab Storymap ve ArcGIS StoryMaps araçlarıyla hayat buldu. Projemiz 19. yüzyıl İstanbul'unu ve Osmanlı İmparatorluÄŸu'nu Rus seyyahların gözünden keÅŸfetmenizi saÄŸlayarak tarihi bir yolculuÄŸa davet ediyor.

Timeline JS ile hazırlanan bu kronoloji İstanbul'un matbaa tarihini interaktif bir yolculukla keÅŸfetmenizi saÄŸlayan bir kaynaktır. Bu kronoloji, matbaacılığın İstanbul'daki evrimini yıllara göre sıralayarak ÅŸehirdeki baskı ve yayıncılık kültürünün zengin geçmiÅŸine ışık tutmayı hedefliyor.

"İstanbul ve Sakarya'nın Kütüphaneler Dijital Haritası", bu iki ÅŸehirdeki zengin kültürel mirası ve bilgi kaynaklarını keÅŸfetmek isteyenler için bir rehberdir. Google MyMaps aracılığıyla hazırlanan interaktif harita, her iki ÅŸehirdeki kütüphaneleri konumlarıyla birlikte sunarak okuma tutkunlarının ve araÅŸtırmacıların kolayca eriÅŸim imkânı sunuyor.

Bu interaktif harita, İstanbul'daki tarihi mektep ve medreseyi konumlarıyla birlikte sunarak tarihe ve eÄŸitime ilgi duyanların geçmiÅŸi adım adım takip etmelerine olanak tanıyor.

Osmanlı AraÅŸtırmaları (OSAMER) bünyesinde gerçekleÅŸtirilen Dijital BeÅŸerî Bilimler Atölyesi kapsamında Yunus Kemal AydoÄŸan'ın hazırladığı proje BaÅŸak OÄŸuz Ural'ın 2016 yılında Kültür A.Åž etiketiyle yayımladığı "İstanbul'un 100 Mimar Sinan Eseri" adlı kitabını konu alıyor. Kitaptaki veriler ArcGIS Storymaps ve Google My Maps aracılığıyla interaktif hale getirirken, yine ArcGIS üzerinde iki boyutlu haritalar hazırladı.

İstanbul'un su yapıları, binlerce yıllık kültürel mirasın taşıyıcısı olarak öne çıkıyor. Stajyerimiz Rumeysa Dobra, Prof. Dr. Davut Hut tarafından hazırlanan "İstanbul'un 100 Su Yapısı" isimli eseri referans alarak İstanbul'un su yapılarını Google My Maps aracılığıyla haritalandırdı. Haritadaki veriler suyun ÅŸehir yaÅŸamındaki kritik rolünü vurgularken, İstanbul'un kültür ve medeniyet tarihine akademik bir pencereden ışık tutuyor. Aynı zamanda geçmiÅŸten günümüze uzanan bu yolculuk, suyun ÅŸehre kattığı derin anlamı gözler önüne seriyor.

İstanbul'un zengin kültürel mirasını keÅŸfetmek ve kolayca eriÅŸilebilir hale getirmek amacıyla hazırlanan yeni uygulama projelerimizi sunmanın heyecanını yaşıyoruz. Stajyerimiz AyÅŸegül Duyar, Sinan Ceco’un 'İstanbul'un 100 Sembolü' ve UÄŸur AktaÅŸ'ın “İstanbul’un 100 Bahçesi' isimli kitaplarını referans alarak dijital haritalar oluÅŸturdu.