top of page

Sakarya'nın Zengin Mirası Dijital Kültür Envanteri ile Keşfe Hazır

Güncelleme tarihi: 20 Eki 2023

Blog Yazısı: Şeyma Nur Yayla, Hanife Şeyma Say


Sakarya, tarihi ve doğal güzellikleriyle zengin bir coğrafyaya sahip olan bir şehir. Bu güzellikler, Osmanlı dönemine ait camiler, köprüler, türbeler, evler, konaklar, hanlar, hamamlar, kaleler ve müzelerle birlikte doğal göller, yaylalar ve tabiat parklarıyla da kendini gösteriyor. Sakarya'nın tarihi ve kültürel değerleri, geçmişin izlerini günümüze taşıyan önemli miraslardır. Ancak bu mirasları korumak ve tanıtmak, dijital teknolojinin yardımıyla daha kolay hale geliyor.


Osmanlı Araştırmaları Merkezi (OSAMER) tarafından başlatılan bir proje ile Sakarya'nın tarihi ve kültürel zenginlikleri dijital bir platformda buluşuyor. Bu projenin amacı, Sakarya'nın tarihi mekanlarını, kültürel değerlerini ve doğal güzelliklerini dijital bir envanterde toplamak ve bu değerlere erişimi kolaylaştırmaktır. Bu sayede, yerli halk ve ziyaretçiler, Sakarya'nın tarihini ve kültürünü daha yakından tanıma fırsatı buluyorlar.


Gelin bu projeyi yakından tanıyalım!



Proje Osmanlı Araştırmaları Merkezi'nin 2022-2023 Akademik Yılı Yaz Dönemi stajyerleri Şeyma Nur Yayla ve Hanife Şeyma Say tarafından tamamlandı. İlk olarak Sakarya Büyükşehir Belediyesine ait Sakarya Şehir Hafızası isimli web sitesi, Prof. Dr. Yusuf Çetin’ in “ Sakarya ve Çevresinde Osmanlı Dönemi Dini Mimari Eserler” adlı yüksek lisans tezi, Kültür Portalı, Fahri Yıldırım’ ın “333’den 1933’e Seyahatnamelerde Sakarya” isimli kitabı, Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin “Osmanlı Mimari ve Mezar Taşı Kitabeleriyle Sakarya” isimli kitabı ve Sakarya Valiliği’nin hazırlamış olduğu “ Sakarya’nın Kültürel ve Tarihi Mirası” isimli kitaplarındaki bilgiler bir veritabanına işlendi.


Bu veri tabanındaki tüm veriler değerlendirilerek Camiler, Köprüler, Türbeler, Ev ve Konaklar, Hanlar, Hamamlar, Kaleler, Müzeler ve Sakarya’da bulunan göller, yaylalar ve tabiat parklarını içeren Tabi Güzellikler başlıklı kategorilere ayrıldı. Bu sayede ziyaretçilerin anlık ve hızlı bir şekilde Sakarya’nın kültürel değeri yüksek mekânlarına ulaşımı daha kolay hale gelmesi amaçlandı. Sakarya halkına ve Sakarya’nın güzelliklerini görmek isteyen yerli ve yabancı turistlere rehber niteliğini taşıyan envanterin basit ve ulaşılabilir olması öncelendi.


İkinci aşamada kullanıcıların görseller, metinler ve videolarla zenginleştirilmiş mekanları keşfetmelerini sağlanacağı bir dijital harita hazırlandı. Bu dijital harita için MapHub kullanıldı. Bu platform sayesinde, her mekanın konumu belirlenmiş ve üzerine tarihi açıdan önemi ve fiziksel özellikleri gibi bilgiler eklendiği interaktif bir harita oluşturuldu.

 

MapHub Nedir?


MapHub, harita ve konum tabanlı içerik oluşturmak için kullanılan bir çevrimiçi platformdur. Bu platform sayesinde kullanıcılar, interaktif haritalar oluşturabilir ve bu haritalara metin, görseller, videolar, bağlantılar ve diğer öğeleri ekleyebilir. MapHub, haritaları daha zengin ve anlamlı hale getirmek için farklı verileri bir araya getirilebilir.


Bu platform sayesinde bu tür bir dijital envanteri haritalar üzerinde görsel ve metin içerikleriyle zenginleştirerek, kullanıcıların kolayca gezinip keşfetmelerine imkan sağlayabilirsiniz.

 

Bu proje sayesinde Sakarya'nın tarihi ve kültürel değerleri dijital dünyada yaşatılarak daha geniş bir kitleye ulaşmış, hem yerel halkın hem de ziyaretçilerin bu değerleri keşfetmesi kolaylaşmış ve Sakarya'nın geçmişi günümüzde dijital bir platform aracılığıyla yaşatılmış olmuştur.


Haritaya ulaşmak için tıklayınız



35 görüntüleme0 yorum
bottom of page