top of page

III. Uluslararası Osmanlı Araştırmaları Kongresi tamamlandı!

İlki 2015'te Sakarya'da, ikincisi 2018'de Arnavutluk'un başkenti Tiran'da organize edilen Osmanlı tarihi araştırmacılarının en prestijli toplantılarından OSARK’ın üçüncüsü, bu yıl İstanbul'da farklı ülkelerden 252 akademisyen, araştırmacı ve tarihçinin katılımıyla 7-9 Eylül 2022 tarihleri arasında düzenlendi.


Osmanlı araştırmacılarını bir araya getirip konuyla ilgili çalışmalara yön verecek bir platform oluşturarak geleceğe yönelik bir perspektif sunmak amacıyla başlatılan OSARK'a farklı ülkelerden başvuran tebliğ sahipleri düzenleme kurulunun çalışmaları sonrası İstanbul'a davet edildi.

III. Uluslararası Osmanlı Araştırmaları Kongresi'nde sunulan bildirilerin özet kitapçığı için tıklayınız

Bu yılki kongreye kabul edilen tebliğler, kongrede iki ana kategoride tasnif edildi. Birinci kategoride, Osmanlı tarihinin bazı önemli meseleleri tematik başlıklar altında çalıştay konseptinde tartışıldı.


Özel oturumlar şeklindeki diğer kategoride ise araştırmacılar kendi bilimsel çalışmalarını sunma imkanı edindi.


Kongre İMÜ'nün Kuzey Yerleşkesi'nde yer alan Ziraat Bankası Kütüphanesi'nin beş salonunda gerçekleştirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Türk Tarih Kurumu, Sakarya Üniversitesi Osmanlı Araştırmaları Merkezi, Üsküdar Belediyesi ve Türk Hava Yollarının katkı sağladığı kongre, 7 Eylül Çarşamba günü saat 09.30'da açılış konuşmaları ile başladı. Üç gün süren kongrenin kapanış oturumu Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu ve OSARK 2022 dönem başkanlarından Prof. Dr. İsmail Hakkı Kadı'nın moderatörlüğünde, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Prof. Dr. Feridun Emecen, Prof. Dr. Abdulkadir Özcan, Prof. Dr. Mehmet İpşirli, Prof. Dr. Suraiya Faroqhi ve Prof. Dr. Mehmet Ö. Alkan'ın katılımıyla gerçekleşti. Osmanlı tarihi literatürüne önemli katkılar sağlaması beklenen tebliğlerin kongre sonrası kitaplaştırılması planlanmaktadır.


Detaylı bilgi için tıklayınız



56 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page